چیلر دستگاهی است که عملیات سرد کردن را انجام میدهد. این دستگاه برای خنک کردن فرایندها، ساختمانهای مسکونی، خنک کردن سیالات، تهویه هوا، سرد کردن مراکز تجاری و… مورد استفاده قرار میگیرد. چیلر همچنین برای خنکسازی برخی از دستگاهها مورد استفاده قرار میگیرد. چیلرهایی که برای خنکسازی دستگاهها به کار گرفته میشود به دو دسته کلی چیلر تراکمی و چیلر جذبی تقسیمبندی میشود که ما قصد داریم در این مقاله از کیمیا تندیس، با شما در مورد چیلر جذبی صحبت کرده و موارد مهم پیرامون آن از جمله کاربرد، مزایا و معایب، نحوه عملکرد آن را نیز بیان کنیم.
چیلر جذبی چیست و نحوه عملکرد آن چگونه است؟
چیلرهای جذبی با انرژی حرارتی کار میکند، که در آنها یک سیکل برودتی رخ میدهد. در این فرایند، آب مبرد اصلی سیکل است که تبخیر شده و حرارت را جذب میکند و بدین شکل باعث ایجاد سرمایش و برودت میشود. پس از آن این آب تبخیر شده، در جاذب(ابزوربر) توسط لیتیوم بروماید، جذب میشود، سپس یک محلول رقیقی به نام لیتیوم بروماید به دست میآيد. پس از انجام شدن این مراحل، محلول به دست آمده به ژنراتور منتقل میشود و به دو قسمت تقسیم میشود. یعنی بخار آب به کندانسور منتقل میشود و لیتیوم بروماید نیز از ژنراتور به جاذب برگردانده میشود. در نهایت این باعث میشود که در دستگاه چیلر جذبی، حرارت در اواپراتور گرفته شده و سپس کندانسور دفع گردد. این فرایند در نهایت موجب میشود که چیلر جذبی آب مورد نیاز هواساز و یا فن کویل را خنک کند.
معرفی اجزای چیلر جذبی
با توجه به اینکه در بخش قبل به نحوه عملکرد چیلر جذبی اشاره کردیم و از برخی از عناصر و اجزای آن نام بردیم، لازم دانستیم که به منظور درک بهتر، توضیحات و معرفی کاملی نیز از این عناصر تشکیل دهنده چیلر داشتهباشیم. تمامی چیلرهای جذبی، چندین اجزا و عنصر اصلی تشکیل دهنده دارند، که این اجزا به شرح زیر است:
ژنراتور
انرژی مورد نیاز برای فرایند سیکل جذبی را فراهم میکند. محلول رقیق لیتیوم بروماید را با استفاده از جاذب به غلظت مورد نیاز میرساند.
کندانسور
کندانسور عنصری از چیلر جذبی است که در آن بخار مبردی خارج شده از ژنراتور به محلول مایع تبدیل میگردد.
اواپراتور
همان طور که اشاره کردیم چیلر جذبی، برای سردسازی دستگاهها و فرایندها مورد استفاده قرار میگیرد. آبی که برای این منظور مورد استفاده قرار میگیرد، توسط اواپراتور در چیلر جذبی خنک میشود.
مبدل حرارتی
مبدل حرارتی به افزایش راندمان چیلر کمک زیادی میکند. بدین شکل تبادل حرارت بین محلول غلیظ خارج شده از ژنراتور، محلول رقیق خارج شده از جاذب که به سمت ژنراتور حرکت میکند، را ایجاد میکند.
جاذب یا ابزوربر
جاذب فشار اواپراتور در حالت خلا نگه داشته و حفظ میکند. این عمل از طریق جذب بخار تبخیر شده در اواپراتور انچام میشود.
چیلرهای جذب چه مزایایی دارند؟
- در چیلرهای جذبی، از آنجا که از برق به عنوان منبع انرژی استفاده نمیکنند، مصرف برق بسیار پایین است و همچنین نیاز به تهیه تجهیزات برق اضطراری در این دستگاه وجود ندارد.
- چیلرهای جذبی از ارتعاشات، سر و صدا و لرزش بسیار کمی برخوردار است.
- چیلرهای مبردی بی خطر بوده و آسیبی را به محیط زیست وارد نمیکند، زیرا مبرد آنها، آب مقطر است که کاملا ییخطر است.
معایب چیلرهای جذبی
این دستگاهها در کنار مزیتهای ذکر شده، مانند هر دستگاه دیگری معایبی را نیز به همراه دارد که این معایب به شرح زیر است:
- با اینکه چیلرهای جذبی از راندمان خوبی برخوردار هستند، اما در مقایسه با چیلر تراکمی راندمان کمتری دارد.
- چیلرهای جذبی در مقایسه با سایر انواع چیلرها، برای مثال چیلر تراکمی از قیمت بالاتری برخوردار هستند.
- این نوع از چیلرها برای کارکرد خود به برج خنک کننده نیاز دارند، از این رو نمیتوان از آنها برای مناطق کمآب استفاده کرد.
- چیلرهای جذبی به دلیل ارتفاع بالا و مساحت زیاد، فضای بیشتری را اشغال میکند.
- چیلرهای جذبی، وزن زیادی دارد، به همین دلیل هنگام نصب و راهاندازی به زیرساختهای محکمی نیاز دارند.
منبع: