طراحی فروشگاه موضوع مهمی است که اگر با محوریت جذب مشتری انجام شود، میتواند به افزایش فروش و بالا رفتن سوددهی و راندمان یک فروشگاه کمک زیادی کند. آیا شما از طراحی فروشگاهی مشتری محور اطلاع دارید و با معنا و مفهوم آن آشنا هستید؟ آیا میدانید طراحی داخلی یک فروشگاه به صورت مشتری محور چه تفاوتی با یک طراحی معمولی دارد و چه مزایا و برترهایی را نسبت به آن دارد؟
ما به تمام این سوالات و هر آنچه که باید در مورد طراحی فروشگاه به شیوهای که جذبکننده مشتری باشد و فروش را افزایش دهد، در این مقاله از مجله کیمیا تندیس اشاره کردیم. با ما در این مقاله همراه باشید.
طراحی فروشگاه مشتری محور به چه معناست؟
به طور کلی در طراحی داخلی به شکل صحیح و حرفهای، مسائل روانشناسی نیز گنجانده میشود. حال اگر به دنبال طراحی فروشگاه مشتری محور باشیم، بحثهای روانشناسی و بکارگیری آن در طراحی، اهمیت بیشتری پیدا میکند. در طراحی فروشگاه مشتری محور همان طور که از اسم آن مشخص است، مشتری و جذب او، محوریت اصلی میباشد. برای اینکه یک طراحی داخلی فروشگاه به طراحی مشتری محور تبدیل گردد، باید نکات و اصول مهمی در آن رعایت شود.
یک اشتباه و اقدام نادرست در خیلی موارد میتواند به عنوان عامل دافعه عمل کرده و مشتریان را از خرید و ماندن بیشتر در فروشگاه منصرف کند. بنابراین باید هر کار لازم برای نگهداشتن مشتری در داخل فروشگاه و خرید او انجام دهید. طراحی اصولی مشتری محور از جمله مهمترین و ضروریترین این اقدامات و کارهای ضروری است. تاثیر نوع طراحی و چیدمان فروشگاه به حدی است که حتی اگر اجرا نشود، میتواند فروش حتی محصولات با کیفیت و پرطرفدار را نیز کم کند.
نکات مهم در طراحی فروشگاه به صورت مشتری محور
همه محصولات در دید مشتری قرار نگیرد.
وقتی میخواهید طراحی داخلی فروشگاه شما به صورت مشتری محور باشد، قرار نیست تمام محصولات را در دید مشتریان قرار دهید. شما باید محصولاتی که روی آنها تاکید ویژهای دارید و را جلوی فروشگاه که بیشتر توجه مشتریان را جلب میکند و بیشتر در دید مشتری قرار میگیرد، قرار دهید.
بخش ورودی فروشگاه اهمیت زیادی دارد، از اولین کالایی که مشتری در هنگام ورود به فروشگاه با آن مواجه میشود تا انتهای فروشگاه و راهروهایی که از آن عبور میکند، همه و همه بر روی رفتار خرید مشتری تاثیرگذاشته و میتواند او را به خرید بیشتر ترغیب کرده و یا از خرید صرف نظر کند. از این رو نحوه قرار گرفتن محصولات در تمام بخشهای فروشگاه موضوع مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
محصولاتی با پیشنهاد ویژه را در سمت راست قرار دهید.
مشتریان هنگام ورود به فروشگاه در بیشتر موارد به شکل ناخودآگاه به سمت راست حرکت میکنند. همین رفتار ناخود آگاه مشتریان، یک فرصت بی نظیر را برای شما فراهم میکنند که بر روی مشتریان تاثیرگذاری بیشتری ایجاد کنید و آنها را به خرید کالاها سوق دهید. برای مثال میتوانید کالاهای پرطرفدار و با حداکثر کارایی را در اینجا قرار دهید. اولین مکان و دیواری که مشتری هنگام ورود به فروشگاه با آن روبرو میشود، به شدت توجه مشتری را جلب میکند و به همین دلیل میتواند او را به سمت خرید سوق دهد. همین بخش از فروشگاه همچنین باعث میشود که مشتری به سمت قسمتهای دیگر از فروشگاه حرکت کند و زمان بیشتری را در داخل فروشگاه سپری کند.
اهمیت دیوار ابتدایی فروشگاه بدین معنا نیست که این قسمت را خیلی شلوغ کرده و مملو از محصولات پرفروش نمایید و چشم خریدار را خسته کنید. بلکه میتوانید یک تم با طراحی ساده برای این بخش و این دیوار از فروشگاه انتخاب کنید و تعدادی از محصولات پر فروش را در این بخش قرار دهید، یک دیوار دیگر را نیز به محصولات تخفیف خورده اختصاص دهید. حتی میتوانید از شعار برندها استفاده کنید و آنها را با محصولات تلفیق داده تا بدین شکل بیشتر بتوانید توجه مشتریان را جلب کنید.
یخچال فروشگاهی، استند و قفسهبندی را به شکل صحیح و کاربردی به کار ببرید.
در طراحی فروشگاه باید به عملکرد توجه زیادی داشته باشید. منظورمان از عملکرد این است که محصولات باید به شکلی چیده شده و در فروشگاه قرار گیرد که به راحتی برای مشتریان قابل دسترس باشد و همچنین ظاهری منظم و مرتب را در فروشگاه ایجاد کند و از نظر ایمنی در وضعیت خوبی قرار داشته باشد.
برای چینش محصولات به شکل ایمن، قابل دسترس و مرتب در فروشگاه، اولین کار این است که در انتخاب انواع قفسهها، استند و یخچال فروشگاهی دقت لازم را داشته باشید و متناسب با نوع محصولات و اندازه فروشگاه، بهترین نوع آن را خریداری کنید.
به طور مثال برای خرید قفسههای فروشگاهی، به ارتفاع و عرض طبقات آن دقت کرده و با محصولاتی که قرار است روی این طبقات چیده شود، مقایسه کنید. یا برای یخچال فروشگاهی به مکانی که قرار است یخچال در آنجا قرار گیرد توجه کرده و متناسب با اندازه آن مکان یخچال را خریداری کنید. رعایت این نکات باعث میشود که در فروشگاه نظم و ظاهری جذاب ایجاد شود و همچنین از فضای فروشگاه استفاده بهینه میشود.
مشتریان را در فروشگاه راهنمایی کنید و به خرید بیشتر ترغیب نمایید.
احتمالا این جمله را زیاد شنیدهاید که مشتری که به فروشگاه وارد میشود راهنمایی کرده و به خرید بیشتر ترغیب کنید. اما خوب سوال اساسی این است که چگونه این کار را انجام دهیم؟
پاسخ این سوال در انجام اقدامات سادهای نهفتهای است. برای مثال شما میتوانید از تبلیغات و راهنما در بخشهای مختلف فروشگاه استفاده کنید. به کارگیری علائم راهنما به ویژه در فروشگاههای زنجیرهای خیلی بزرگ توصیه میشود، چون مشتری را از سردرگمی نجات داده و به قسمتهای مختلف هدایت میکند.
مسیر حرکت مشتری و قرار دادن تبلیغات را از دیواره سمت راستی فروشگاه آغاز کنید و تا انتهای ادامه دهید. زیرا همان طور که گفتیم بیشتر مردم به طور ناخودآگاه به سمت راست حرکت میکنند. البته در کنار این بخش، نباید از بخشهای کانونی فروشگاه و جاهایی که کاربر در آنجا توقف میکند، غافل شد.
به نقاط عدم تمرکز مشتری توجه کنید.
این خیلی طبیعی است که بخواهید نظر مشتری را به محض ورود به فروشگاه جلب کنید و محصولات فوقالعاده خود را در دید او قرار دهید و بدون دادن هیچ فرصتی و به سرعت نظر او را جلب کنید. اما طبق تحقیقات انجام شده این کار همیشه جواب نمیدهد و لزوما روش درستی نیست. زیرا در خیلی موارد باید به مشتریان فرصت داده شود و اجازه دهیم آنها تنفس کنند.
توصیه میشود که در فضای ۳ تا ۵ متر اول فروشگاه، محصولات زیادی قرار ندهید، زیرا اصولا مشتریان به محصولات قرار گرفته در این بخش توجه خاصی نمیکنند. به همین این بخش از هر فروشگاه با نام نقطه عدم تمرکز نیز شناخته میشود. اما با این وجود این بخش اهمیت زیادی دارد، زیرا که مشتریان به محض ورود به فروشگاه و قرار گرفتن در این بخش به جای توجه به محصولات قرار گرفته شده، ویژگیهایی مثل نورپردازی، تبلیغات، دکوراسیون، سازهها و .. توجه آنها را به خود جلب میکند.
پس باید در این بخش به مشتریان فضای تنفس بدهید و با دکوراسیون و سایر ویژگیهای زیبایی شناختی، سعی کنید دید و نگاه مثبتی را از فروشگاه و برند خود در ذهن مشتریان ایجاد کنید. ضمن اینکه از چیدن کالا نیز در این منطقه خودداری کنید.
در طراحی فروشگاه، راحتی مشتری را در نظر بگیرید.
در کنار چیدمان محصولات، قفسهها، دکوراسیون، نورپردازی، ترکیب رنگی و…. یک عامل مهم دیگر را نیز باید در طراحی فروشگاهی در نظر بگیرید، که آن هم چیزی به جز ایجاد احساس راحتی مشتریان نیست.
مشتریان باید در فروشگاه احساس راحتی کنند، عدم احساس راحتی ممکن است که آنها را از ماندن بیشتر در فروشگاه و ادامه خرید منصرف نماید. برای ایجاد این احساس راحتی، در درجه اول سعی کنید طراحی فروشگاه را به شکلی انجام دهید که فضای مناسبی برای تردد مشتریان در نظر بگیرید. در برخی از فروشگاهها، این فضا به قدری تنگ و باریک است که حرکت را برای افراد سخت کرده و حتی باعث میشود مشتریان با یکدیگر برخورد کنند که این قطعا آزار دهنده خواهد بود.
بنابراین اگر میخواهید فروش بیشتری را تجربه کنید، باید در طراحی فروشگاه، راحتی مشتریان را در نظر بگیرید. راهروهای بین قفسات را عریض در نظر بگیرید و به خاطر صرفهجویی در فضا، قفسهها را خیلی نزدیک به هم قرار ندهید. همچین چیدمان قفسهّها را به صورت مرتب انجام دهید.
جمعبندی
فروش در دنیای امروز با سالیان گذشته تفاوت زیادی کرده است، زیرا هر روز به تعداد فروشندگان افزوده شده و بر مبنای آن گزینههای انتخابی مشتریان و میزان توقعات آن افزایش پیدا کرده است. همین امر ایجاب میکند که برای فروش بیشتر فاکتورهای مختلفی دخیل باشند. طراحی فروشگاهی یکی از این عوامل دخیل در جذب مشتری است. ما در این مقاله از مجله فروشگاه کیمیا تندیس به نکات مهم که باید در طراحی فروشگاهی رعایت شود، اشاره کردیم که امیدواریم مورد توجه شما قرار گرفته باشد. به عنوان نکته آخر فراموش نکنید که امروزه طراحی فروشگاهی در راحت کردن تجربه خرید مشتری و به دنبال آن تاثیرگذاری مثبت در فرایند تصمیمگیری مشتری خلاصه میشود.
در صورتی که برای انتخاب و خرید تجهیزات فروشگاهی و نحوه چیدمان آنها، نیاز به دریافت راهنمایی داشتید، میتوانید از طریق شمارههای موجود در سایت با مشاوران ما در تماس باشید.